RAMAZANDA BESLENME

ŞEKERSİZ UNSUZ KOLAY CHEESECAKE
27 Şubat 2018
DETOX ETKİLİ BUZLU DONDURMA
25 Mayıs 2018

Ramazan ayı kötü beslenme alışkanlıklarımızı da değiştirmemiz için oldukça güzel bir fırsattır. Ramazandaki beslenme programı karnaval havasında değil tam tersine oldukça basit olmalıdır. Sahur ve iftar ikisi de sağlık açısından oldukça önemli öğünlerdir.

Hava sıcaklığına bağlı olarak çoğu kişide orta derecede dehidrasyon (su kaybı) gelişir. Bu durum baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü gibi durumlara neden olabilir. Dolayısıyla sıvı ve elektrolit dengesinin korunması oldukça önemlidir. Dehidratasyonu önlemek için oruç öncesi ve oruç sonrasında yeterli miktarlarda su tüketilmelidir. İftar ve sonrasında kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi diüretik etki göstererek daha sık idrar çıkışana neden olacağından dehidrasyonu arttırabillir.

SAHUR: Gün boyunca uzun süreli enerji sağlayacak yiyeceklerden oluşan bir öğün olmalıdır. Uzun süreli enerji ve tokluk sağlayacak gıdalar ise kompleks karbonhidrat (tam tahılı yiyecekler) içeren ve posa içeriği yüksek olan yiyeceklerdir. Posa açısından zengin ve yavaş sindirilen yiyecekler arasında kabuğu soyulmamış, taze meyveler ve sebzeler vardır. Yoğurt, süt, yumurta gibi proteinden zengin gıdalar sahur için ideal seçimlerdir. Aşırı şeker içeren yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu gıdaların tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara dolayısıyla açlık oluşumuna neden olabilir.

İFTAR: Vücutta kaybedilen suyun yerine koyulması ve acil enerji ihtiyacının giderilmesi için iftarda tüketilen yiyecekler ve içecekler oldukça önemlidir.  Su, cacık, meyve suları ile su ihtiyacı karşılanabilir. Su kalori içermediği için ekstra kalori alımına neden olmaz. Buna ilaveten meyve suları gibi basit şeker içermez. Dolayısıyla en ideal içecektir. İftarda yemeğe 1-2 adet hurma ile başlanabilir. Hurmalar karbonhidratlar, posa, potasyum ve magnezyumdan zengindir ve acil enerji ihtiyacını karşılayabilir.  Kızartılmış tavuk, kırmızı et, patates v.b. gibi aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Mide rahatsızlıklarına ve kilo alımına neden olabilirler.

 

ÖRNEK BESLENME PLANI

SAHUR:

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1-2 dilim peynir
  • 1 bardak süt
  • 2-3 tam ceviz içi
  • 1-2 dilim tam tahıllı ekmek (1 dilim ekmek yerine 1 küçük boy haşlanmış, soğutulmuş patates tüketilebilir.)
  • Domates, salatalık, biber, yeşil yapraklı sebzeler
  • 1 porsiyon meyve

İFTAR:

  • Su
  • Hurma
  • 1 kase çorba
  • Izgara, haşlama, fırında pişirilmiş et yemeği (kırmızı et, tavuk, hindi veya balık)
  • Zeytinyağlı sebze veya salata
  • 1 kase yoğurt veya cacık veya 1 bardak ayran (Herhangi bir et yemeği tüketmeyecekseniz sebze yemeği ile beraber mutlaka tüketin)
  • 1-2 dilim tam tahılı ekmek veya 5-6 yemek kaşığı bulgur

İFTARDAN 2 SAAT SONRA (ARA ÖĞÜN)

  • 1 porsiyon meyve
  • 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt
  • 10 adet çiğ badem

Dr. Dyt. Hale AVŞAR

 

Dr. Hale Avşar
Dr. Hale Avşar
Dr. Diyetisyen Hale Avşar Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Get Fit, Dr. Uzman Diyetisyen Hale Avşar tarafından kurulmuştur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir